Mini Lab - Designing the Club

De club ontwerpen, dat doen we samen. 

In het najaar van 2022 ging Nachtplan in zee met studio burssens dossche vanderlinden voor het ontwerp en de realisatie van de toekomstige nachtclub als community builder voor Leuvense jongeren in Stelplaats. Maar dat doen we niet alleen. Want net zoals we de plek samen met de community zochten, zullen we ze nu ook samen ontwerpen.

Met drie workshops of Mini Labs wil Nachtplan met het architectenteam het eerste ontwerp in kleine groep aan de deelnemers voorleggen en via workshops dat clubconcept samen verder uitwerken op basis van drie onderstaande thema’s. Deze sessies vormden de basis voor toekomstige inhoudelijke en ruimtelijke keuzes van de nachtclub. 

Iedere sessie vond plaats in Stelplaats van 15u tot 18u30, gevolgd door een diner voorzien door een jonge chef.

Mini Lab 1 - Clubontwerp vs. -beleving

Hoe kunnen we een club efficiënt organiseren, maar ze toch niet efficiënt beleven?

Bij het ontwerpen van een club wordt in eerste instantie gezocht hoe ze zowel ruimtelijk ingepland als praktisch georganiseerd kan worden. Een bar moet efficiënt kunnen draaien, productie moet vlot kunnen verlopen en het gebouw moet veilig geëvacueerd kunnen worden. Tegelijkertijd is een club een beleving als je er binnenwandelt; een plek van speelsheid, spontaniteit, intimiteit en gezonde chaos. Een plek met liefst zoveel mogelijk hoekjes, kanten, niveaus, trappen en gangen. Een plek met visibiliteit en onzichtbaarheid, met verschillende materiaalsoorten en soorten ruimtes om te verrassen, voelen, ontdekken en verloren te lopen. 

Efficiëntie en beleving: beide aspecten lijken soms moeilijk te combineren, toch zijn het gelijkwaardige factoren in de creatie van een kwalitatieve club.

Tijdens het eerste Mini Lab namen we vanuit deze spanning het schetsontwerp onder de loep en zochten we samen naar hoe de toekomstige club (en al de verschillende deelruimten) niet alleen efficiënt en veilig ontworpen kan worden, maar vooral ook volgens de gewenste beleving ervaren kan worden.

Mini Lab 2 - De club samen gebruiken

Hoe kunnen we de clubruimte op verschillende tijdstippen openstellen voor verschillende functies en communities?

Een clubruimte wordt gekenmerkt vnl ‘s nachts actief te zijn en dat vaak niet meer dan één of twee dagen per week. Maar de tijd dat een club gedefinieerd werd als ‘enkel’ een donker kot ligt nochtans al ver achter ons. Ook Stelplaats heeft vandaag meerdere functies en doelgroepen onder haar dak. Skaten, wheelies trekken, repeteren, optreden, dineren en koken, exposeren, … versterken en voeden elk op hun beurt, net als nightlife, de Leuvense jongerencultuur en zijn waardevolle functies om mee te nemen in het gedeeld gebruiken van dezelfde ruimte.

Tijdens het tweede Mini Lab nemen we het schetsontwerp onder de loep en zoeken we samen hoe we de toekomstige club kunnen ontwerpen voor meerdere communities op verschillende tijdstippen. Kan een dansvloer bv. ook een skatevloer zijn overdag of kunnen skatetoestellen ook interessante zitelementen zijn ‘s nachts? Kan een expo overdag ook elementen binnen brengen die voor een andere beleving zorgen ‘s nachts? Op welke manier kunnen de repetitiestudio’s en performances in dialoog gaan met de dansvloer? En welke dimensie brengt koken en samen dineren binnen in het geheel?

Mini Lab 3 - Het Scenografisch Alfabet


Hoe kunnen we een systeem ontwerpen van materialen en tools zodat elke community zijn eigen club concept kan realiseren?

De nieuwe club in Stelplaats wil niet alleen een plek zijn met een eigen identiteit, programmatie en beleving, maar wil vooral ook een club zijn waar meerdere gezichten welkom zijn om meerdere vormen van nightlife te realiseren. Dat wil zeggen dat de fysieke ruimte van de club een kwalitatieve basis moet hebben waar flexibel en gevarieerd mee gewerkt kan worden om tegemoet te kunnen komen aan verschillende noden van verschillende groepen.

Die flexibiliteit stelt het architectenteam voor aan de hand van  het scenografisch alfabet: een systeem van ‘bouwstenen’ dat zorgt voor flexibiliteit in gebruik en omvang en op oneindig veel manieren ingezet kan worden waardoor het kan beantwoorden aan de verschillende set-ups die per clubnacht beoogd worden. 


Tijdens het derde Mini Lab legden we samen de fundamenten van dit scenografisch alfabet. Hoe creëren we een veilig, maar toch uitdagend systeem van diverse bouwelementen zoals stellingen, risers, trussen, licht,.. die zorgen voor een maximale flexibiliteit en vrijheid in gebruik? Uit welke elementen en tools bestaat het, hoe brengen we het efficiënt in gebruik en hoe borgen we het op een interessante en visuele manier ook weer op?