Talks & Panels

De sombere staat van het Leuvense nachtleven bij de oprichting van Nachtplan is zeker deels te wijten aan de algemene perceptie over nachtleven en meer specifiek, de onderwaardering van haar culturele waarde. De erkenning van nachtcultuur als onderdeel van een vruchtbaar Leuvens cultureel landschap is een noodzakelijke eerste stap richting een progressieve en diverse Leuvense nachtcultuur. 

Door middel van debatten en lezingen, probeert Nachtplan enerzijds beleid en publieke opinie te overtuigen van het belang van nachtcultuur en anderzijds spelers uit het Leuvense nachtleven samen te brengen om in dialoog te gaan over de noden van de Leuvense nachtcultuur.

Vooral in de beginfase, stonden talks centraal in de organisatie van Nachtplan. Wat begon in een kleine zaal in het stadhuis, groeide uit tot talks in een uitverkochte concertzaal van Het Depot. Deze talks waren een belangrijk schakelmoment in de perceptie van het Leuvense nachtleven en de politieke wil voor verandering. 

Informatieve debatten

De Staat van de Leuvense nacht 

November 2018, Stadhuis Leuven

Een panelgesprek met Toon Janssens (Club Silo), Erik De Rop (VZW Oude Markt), Toon Roebben (nacht, Horst Festival) en Steve Mesmans (Cel HoReCa Stad Leuven) over de toenmalige staat van de Leuvense nacht.  De eerste van twee publieke lezingen die het startschot gaven voor het ontstaan van Nachtplan. 

Deze vier sprekers uit het Leuvense nachtleven werden uitgenodigd om aan de hand vanuit hun eigen ervaring te praten over de staat, geschiedenis, struikelblokken en kansen in het Leuvense nachtleven. 

Het resultaat was niet alleen een boeiend debat, maar ook een volle zaal waar zowel jonge organisatoren, believers, feestvierders én beleidsmakers,… stevig mee discussieerden. We concludeerden:

Jonge, progressief en bottom-up initiatieven laten groeien en de lans laten breken met de huidige status quo. Een kwalitatieve club met identiteit en aanzien.  Een faciliterende overheid die ruimte mogelijk maakt en een Nachtraad die inhoudelijk samenwerkt. Maar misschien nog het belangrijkst een Leuvenaar die clubcultuur opnieuw moet leren ontdekken en leren waarderen.

Maar toch bleven we ook nog op onze honger zitten. Want hoe doen we dat dan exact?

De Club van Morgen 

November 2018, Stadhuis Leuven

Een panelgesprek met Nick Ramoudt (Fuse) en David Cornelissen (Club Noorderling, Amsterdam) over hun visie op de noden en wensen van een hedendaagse club en clubcultuur. 

Nachtplan in Debat: ‘De Nacht van Morgen’ 

April 2019, STUKcafé

Een debat met Ben Van Alboom (De Morgen), Jens Grieten (Kompass Klub), Dirk De Ruyck (Listen Festival), Tiny Devriendt (Safe 'n Sound) en Jochem Daelman (Horst Festival) naar aanleiding van de sluiting van Kompass Klub in Gent in 2019, waarmee het bestaansrecht van nachtcultuur opnieuw in troebel water terecht kwam. Neveneffecten zoals geluidsoverlast en gebruik van verdovende middelen nemen de overhand in het debat en overschaduwen de positieve effecten van clubs. Vooroordelen en dooddoeners kaapten voortdurend de discussie en organisatoren, feestvierders en beleidsmakers worden doof voor elkaars argumenten. 

Toch lijkt er stap voor stap een mentaliteitswijziging te komen waarbij de nacht even belangrijk wordt beschouwd als de dag. 

Aan nachtcultuur is geen ontkomen aan, dus Nachtplan stelt in vraag:

“Een plan voor de nacht: het klinkt simpel, maar niets is minder waar. Hoe kunnen alle actoren die impact hebben op of baat hebben bij de nacht toewerken naar een hernieuwd positief verhaal?”

Geef je stem aan de Leuvense nacht! 

Mei 2019, Het Depot

Op 15 mei 2019 heeft Nachtplan haar hand uitgereikt aan het Leuvense stadsbestuur en samen met alle aanwezigen het startschot gegeven om samen te zoeken naar verandering.

400 feestgangers, organisatoren, dj’s, artiesten, café uitbaters, bewoners, beleidsmakers, politiekers,… kwamen die avond naar Het Depot en toonden met hun aanwezigheid hun stem voor de Leuvense nacht. 

Nachtplan ‘wapende’ zich deze avond met een manifest. Het beleid en de Leuvenaars is  met elkaar over dit manifest in dialoog gegaan. In dit debat werden prangende vragen gesteld over de huidige staat van het Nachtleven in Leuven en werd het beleid tot actie geroepen en ruimte voor jong creatief ondernemerschap gevraagd. 

Sinds dit event werden we opgenomen in de bestuursnota 2019 - 2025 waar de nacht als volwaardig onderdeel wordt meegenomen om ook ‘s nachts van Leuven een bruisende stad te maken. Jij hebt mee deze verandering mogelijk gemaakt!

De stem van 'De Nacht in Wacht'

Oktober 2020, Het Depot

Een panelgesprek naar aanleiding van de langdurige Covid-sluiting van het nachtleven met sprekers uit verschillende culturele sectoren over de toekomst van hun sector. Van lege dansvloeren, de teloorgang van artistiek talent, kennis en hele scènes tot de impact op het mentaal welzijn van jongeren. 

Een moment over het maatschappelijke belang van nachtleven, specifiek in tijden van Corona.  Een positieve impact op het mentaal welzijn van jongeren die nog al te vaak onderschat wordt, en al zeker in tijden van Corona.

Met Jonas Rutgeerts (Onderzoeker KUL), Jochem Daelman (Horst Festival), Victor de Roo (Artiest), Dirk Vansina (Leuvense Schepen voor Cultuur), Flor Houter (CAW), Ardita Ahmetaj & Jana Tricot (OLT Rivierenhof).